Pečení

Česká bábovka

SUROVINY:
200 g cukru, 6 vajec, 120 g Solamylu, 60 g hrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 1 lžička rumu, 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr

POSTUP:
Žloutky s cukrem utřeme, přidáme rum a postupně vmícháme ušlehaný sníh z bílků střídavě s moukou smíchanou se Solamylem a vanilkovým cukrem. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo. Pečeme zvolna v tukem vymaštěné a moukou vysypané formě, vychladlé vyklopíme a pocukrujeme.

Česká bábovka

Ovocný koláč

SUROVINY:
120 g másla, 240 g cukru, 6 vajec, 150 g Solamylu, 200 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 125 ml mléka, 1 vanilkový cukr

POSTUP:
Žloutky s cukrem a máslem utřeme do pěny. Do mouky smíchané se Solamylem přidáme prášek do pečiva, promícháme a vše střídavě přidáme do vaječné pěny se 125 ml mléka. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hotové těsto rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech, poklademe ovocem a zvolna pečeme. Upečený koláč posypeme vanilkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.

Ovocný koláč

Kávový dort

SUROVINY:
7 vajec, 210 g moučkového cukru, 100 g hrubé mouky, 50 g Solamylu, 60 g mletých ořechů a kávová lžička mleté zrnkové kávy

POSTUP:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Ušleháme sníh z bílků, který přidáváme do připravené žloutkové pěny střídavě s moukou smíchanou se Solamylem, dále přidáme mleté ořechy a mletou kávu. Pečeme vymaštěné a moukou vysypané dortové formě velmi zvolna po dobu cca 60 minut. Upečený a vychladlý dort rozřízneme, naplníme máslovým krémem a poléváme kávovou polevou.

Kávový dort

Sušenky k čaji

SUROVINY:
400 g Solamylu, 400 g hladké mouky, 100 g másla, 300 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, ¼ l smetany

POSTUP:
Na vál prosejeme Solamyl a hladkou mouku. Do směsi rozkrájíme máslo, přisypeme moučkový cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Přidáme žloutky a těsto zaděláme smetanou. Vše spojíme, prohněteme, vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme různé tvary, které pečeme na pomaštěném plechu pozvolna v předehřáté troubě.

Sušenky k čaji

Bábovka

SUROVINY:
120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 100 ml oleje, 120 g kukuřičného škrobu, ½ prášku do pečiva

POSTUP:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a olej. Nakonec lehce vmícháme kukuřičný škrob, ve kterém jsme rozmíchali ½ prášku do pečiva. Pečeme zvolna v tukem vymaštěné a moukou vysypané formě, vychladlé vyklopíme a pocukrujeme.

Bábovka

Biskupský chléb

SUROVINY:
100 g másla, 100 g cukru, 5 vajec, 60 g polohrubé mouky, 40 g kukuřičného škrobu, rozinky a ořechy

POSTUP:
Máslo s cukrem dobře utřeme, přidáme žloutky a zlehka zamícháme sníh ušlehaný z bílků. Do těsta přidáme polohrubou mouku, kukuřičný škrob, rozinky a ořechy. Pečeme zvolna v tukem vymaštěné a moukou vysypané podlouhlé formě, vychladlé vyklopíme a pocukrujeme.

Biskupský chléb

Sladké bramborové rohlíčky

SUROVINY:
50 g sušené bramborové kaše, 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, špetka soli, 150 g másla, 2 vejce, 250 ml vlažné vody

POSTUP:
Sušenou bramborovou kaši smícháme s 250 ml vlažné vody a necháme odstát. Ke kaši přidáme ostatní suroviny a vše smícháme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme z každého dílu kruh. Kruh rozdělíme na 8 dílků (trojůhelníků), které stočíme do rohlíčku a to od širší základny po špičku. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C po dobu 30 minut (dle typu trouby).

Sladké bramborové rohlíčky
MMXII © Pulary